UPDATE Atentate la Paris: Salah Abdeslam, inculpat în Franța pentru asasinate cu caracter terorist 

UPDATE Atentate la Paris: Salah Abdeslam, inculpat în Franța pentru asasinate cu caracter terorist 

Salah Abdeslam, singurul supraviețuitor al comandoului jihadist care a provocat moartea a 130 de persoane la Paris la 13 noiembrie, a fost inculpat miercuri de un judecător francez pentru asasinat cu caracter terorist și apartenență la un grup infracțional, a anunțat avocatul său, Franck Berton, relatează AFP.

Cu prilejul primei sale audieri la Palatul de justiție din Paris, Salah Abdeslam l-a asigurat pe judecătorul antiterorist că ‘va vorbi ulterior’, a spus avocatul său francez, precizând că acesta va fi interogat pe 20 pe fond în acest dosar.

Deținut în Belgia de la arestarea sa la 18 martie, Salah Abdeslam ‘a fost predat în această dimineață autorităților franceze’ pentru executarea unui mandat de arestare emis la 19 martie 2016 de Franța, a anunțat anterior parchetul federal belgian.

El a fost transferat cu un avion sub escorta GIGN, unitate de elită a jandarmeriei franceze.

Judecătorul parizian l-a inculpat pe Abdeslam pentru asasinat și complicitate la asasinat cu caracter terorist, deținere și utilizare de arme și explozibili și respectiv sechestrare pentru faptele comise în sala de spectacole de la Bataclan.

Salah Abdeslam ‘a fost plasat în detenție provizorie la Fleury-Mérogis’, la sud de Paris, cea mai mare închisoare din Europa, situată la circa 30 km de Paris, a mai spus Franck Berton.

El va fi plasat ‘într-o secțiune de izolare’ și se va afla sub supravegherea unei echipe speciale, a declarat Jean-Jacques Urvoas, un reprezentant al corpului gardienilor.

Reprezentat până acum de avocatul belgian Sven Mary, Salah Abdeslam va fi apărat în Franța de Franck Berton și de un alt avocat francez al cărui nume nu a fost făcut public.

Salah Abdeslam este singurul protagonist direct al atacurilor teroriste de la 13 noiembrie care a fost arestat în viață după moartea celorlalți nouă, care s-au aruncat în aer ca fratele său Brahim sau au fost împușcați mortal de poliție, ca prietenul său din copilărie Abdelhamid Abaaoud.

Deși el dă asigurări, prin intermediul avocatului său belgian, că nu știa despre atentatele plănuite pentru Bruxelles și comise la 22 martie, la patru zile după arestarea sa, el a avut în mod clar legături cu trei dintre indivizii care s-au aruncat în aer în timpul atacurilor din capitala Belgiei, notează AFP. La rândul lor, aceștia au avut legături cu atentatele jihadiste de la 13 noiembrie, cele mai sângeroase din istoria Franței.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Ștefan, editor: Tudor Martalogu, editor online: Irina Giurgiu)

Articol preluat integral

Vezi Sursă: UPDATE Atentate la Paris: Salah Abdeslam, inculpat în Franța pentru asasinate cu caracter terorist – AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published.